TURKKIIN.FI logo

TURKKIIN.FI

Tietopisteesi Turkin-matkoille

Turkkilainen tee (Çay): Enemmän kuin juoma, se on elämäntapa

Turkissa tee ei ole vain juoma; se on viestintäväline, vieraanvaraisuuden symboli ja kansallinen ajanviete. Turkkilaiset ovat maailman suurimpia teenkuluttajia asukasta kohden.

Miten tee valmistetaan?

Aito turkkilainen tee (çay) valmistetaan erityisellä kaksoispannulla (çaydanlık). Vesi keitetään alemmassa osassa, kun taas ylemmässä osassa on vahva teetiiviste (dem). Tarjoilija kaataa lasiin pienen määrän tiivistettä ja laimentaa sen kuumalla vedellä mieltymyksesi mukaan – joko vahvaksi (koyu) tai laimeaksi (açık).

Teekulttuurin säännöt

  • Teetä tarjotaan milloin tahansa, missä tahansa – kaupoissa, parturissa, töissä.
  • Se on ystävyyden merkki. Kieltäytymistä teetarjouksesta pidetään epäkohteliaana, ellet ole todella kiireinen.
  • Tee tarjoillaan aina sokeripalojen kanssa, mutta ei koskaan maidon kanssa!
Takaisin blogiin